ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ 14/11/2006

 

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες καταγγελιών των συμβάσεων συναδέλφων μας διαμεσολαβούντων από τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Οι καταγγελίες αυτές πολλές φορές δεν έχουν ούτε καν την επίφαση νομιμότητος και γίνονται όχι για προβλήματα που δημιουργεί ο συνάδελφός μας αλλά εντάσσονται σε γενικότερη οικονομική πολιτική των εταιρειών.

Δεχόμαστε ότι κάθε εταιρεία έχει την απόλυτη ευχέρεια και δυνατότητα να ασκεί την πολιτική της αλλά δεν μπορεί, με το πρόσχημα αυτό,

= να πετάει κυριολεκτικά στον δρόμο συναδέλφους μας που έχουν προσφέρει σ΄αυτήν επί δεκαετίες και την ψυχή τους για την ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας, με πελατολόγια και χιλιάδων πολλές φορές ατόμων και με δεκάδες εν ενεργεία συνεργάτες.

= να θίγει, συστηματικά συνδικαλιστές του χώρου

= να καταγγέλει συμβάσεις συναδέλφων, που βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους, στερώντας τους έτσι ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που δύσκολα (σχεδόν αδύνατον) αυτοί μπορούν να αναπληρώσουν.

Οι πρακτικές αυτές, που υπονοούμε ότι γίνονται στο πλαίσιο μιας κακής κατά την γνώμη μας πολιτικής από τις εταιρείες, μας βρίσκει αντίθετους.

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους, χωρίς εμάς τους διαμεσολαβούντες με την χρήση εναλλακτικών δικτύων, που πολλές φορές η δράση τους έχει και τα στοιχεία της καταφανούς αντίθεσης με τον νόμο (υπάλληλοι, τραπεζικά δίκτυα κλπ.).

Έτσι για να καταγγείλουν τις συμβάσεις των συναδέλφων μας, αφού δεν υπάρχει λόγος, καταφεύγουν στην επίκληση παγιωμένων τακτικών, που ξαφνικά βρίσκουν ότι είναι αντίθετες με τον νόμο (π.χ. είσπραξη προκαταβολής ή πρώτου ασφαλίστρου, μή κατάθεση εισπραχθέντων αυθημερόν, συνεργασία με εταιρείες του Ομίλου κλπ.).

Όμως να γνωρίζουν οι Εταιρείες ότι μας βρίσκουν ολοκληρωτικά αντίθετους με τις πρακτικές αυτές και θα αντιδράσουμε με τρόπο που δεν θα περιμένουν και ακόμα να είναι σίγουρες για ένα πράγμα, ότι δηλαδή με τις πρακτικές τους, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας (ή και τα ξεπερνάνε) κλονίζουν και θα κλονίσουν ακόμα περισσότερο (μέχρι κατάρρευσης ;) το ασφαλιστικό οικοδόμημα, αφού δημιουργούν πλήρη ανασφάλεια σε όσους εξακολουθούν να συνεργάζονται με αυτές και κακή ψυχολογία, που θα έχει (ή μήπως έχει ήδη ;) αντίκτυπο στην καθημερινότητα, δηλαδή στην παραγωγή ασφαλίστρων. Έχουν αναλογισθεί μήπως η πασιφανής κακή κατάσταση της αγοράς οφείλεται στην ψυχολογία που δημιουργούν με τις καταγγελίες, χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, τους υποβιβασμούς, τις συγχωνεύσεις γραφείων, την στέρηση στοιχειωδών ανταλλαγμάτων προς τους διαμεσολαβούντες κλπ.

Καλούμε κάθε υπεύθυνο, Διευθύνσεις εταιρειών, Ενώσεις, Εποπτεύουσα Αρχή, Εποπτική Αρχή, Υπουργούς, Βουλευτές κλπ. να αναλογισθούν που οδηγείται η Ασφαλιστική Βιομηχανία από την συμπεριφορά των Εταιρειών και να αντιδράσουν το ταχύτερο, επιβάλλοντας την νομιμότητα και την συναλλακτική ηθική που έχουν βαρύτατα τραυματισθεί από αποκλειστική υπαιτιότητα των εταιρειών.